Min sida med Släktforskning och Bygdeforskning är under uppbyggnad.

Invigning av museet med Unos Djur 2009-05-17  15.00

Se vidare   www.unosdjur.com

                              

Sofia Flobäck                                                              Dagböcker 1903-1952                                                                Gumes Gravsten

         Född: 1861-02-09 Halmstad                                               Johan Oskar Andersson                                                        Finns på Slätthögs(G) kyrkogård

Född: 1865-09-09 Hjortsberg, Bredared(P).

                                                                                                    

                                                                                                     Bredareds Bygdegård. Gör ett besök se unika målningar och Unos Djur.

  Mina Anor.                                                                                                                                                                                                           

            Farfar John Sand * Slätthög(G)                                                                                                                                                                                               Sofia Flobäck * Halmstad(N)

            Farmor Anna Svensson * Öggestorp(F)                                                                                                                                                                                   Magnus Schön * Hånger(F)

            Morfar Elof Karlsson * Bredaryd(F)                                                                                                                                                                                        Johan Andersson *Bredared(P)

            Mormor Hanna Sundh * Värnamo(F)

            FF FF FF F. Gume Amunsson * Slätthög(G)

Mina anor på farfars sida kommer till största delen från Slätthög(G) och Moheda(G), på farmors sida kommer de från området omkring Jönköping(F), morfar har sina rötter till stora delar från Ås(F), medan mormors ursprung är Rydaholm(F) med grenar österut till Mistelås(G) och Slätthög(G).

 

Johan Oskar Andersson, född 1865-09-09 i Hjortsberg, Bredared(P), emigrerade 1888-03-30 från Prästegården i Bredared(P) till USA. Han skrev dagbok 1903-1952, under denna period bodde han i Souris, Bottineau county, North Dakota, USA. Dessa dagböcker är 10 till antalet och är 5-års almanackor med 5 år per sida. Johans barnbarn Marshall Tallon tog kontakt med Patrik Lönell som var i North Dakota för att spela ishockey och studera, Marshall ville ha hjälp med att översätta dagböckerna. Några år efter Marshalls bortgång skickade hans hustru böckerna till Kalmar och Patrik. Patrik överlämnade böckerna till Värnamo Nyheter eftersom han hört att Johan kom från Bredaryd(F), detta visade sig inte vara riktigt utan Johan kom från Bredared(P).  Under länken Bredared finns en bild där Johan skrev att han fyllde 79 år samt ett brev från Frugården där hans föräldrar bodde, dessa två pusselbitar länkande samman folkräkningen i USA 1910 och 1920 med kyrkböckerna i Bredared för att säkerställa att Johan var född i Bredared(P). Böckerna skall restaureras och fotograferas innan de överlämnade till Bredareds Hembygdsförening på årsmötet den 1 mars 15.00 i Bredareds Hembygdsgård. Tanken med fotograferingen är att bilderna samlas på en DVD för att vara tillgängliga utan att böckerna slits. Böckerna finns nu i Bredared. Vidare kommer det att vid årsmötet att visas projektet med museet som skall innehålla "Unos djur" ungefär 250 djur snidade av Träkonstnären Uno Axelsson, en mycket unik samling. Museet kommer att öppnas i Maj 2009, återkommer med datum. Bredareds Bygdegård med sina unika målningar är värt ett besök.

 

Magnus Schön var soldat på torpet Skabberyd under Wellersten Norregård i Värnamo församling, torpet var nummer 59 i Östbo komp, Jönköpings reg. När den militära banan var över utbildade han sig till Folkskollärare och fick en tjänst på friskolan Berget under Herrestad i Kärda(F), skolan hade startats av Emelie "Mormor på Herrestad" Petersen och hennes make Johan Philip. En gren av Magnus ättlingar har kopplingar till mig på morfars sida.

Ett citat från ett av Magnus barnbarns barn: "Viket tidsperspektiv, en person född på Napoleons tid har 2007 ett barnbarn som lever."

 

 

Före jul 2005 fick jag en fråga om släkten Granats ursprung, det visade sig att det fanns i Torskinge(F), Hånger(F) och Kärda(F), frågan kom från Amerika. Vidare fann jag en släkting till frågeställaren bara några hundra meter från min bostad. Sommaren 2007 var 14 personer tillhörande släkten Flobäck från Amerika på besök i Sverige, dessa var också släkt med personen som bor i min närhet. Detta gör att det finns en koppling mellan släkten Flobäck och Granat.